4chevaux » Specials » Fruitbomen

Fruitbomen in de moestuin

Fruitbomen in de moestuin Een hele leuke aanvulling voor de moestuin is een fruitboom. In de lente geeft een fruitboom een prachtig plaatje door de mooie bloesems, eind van de zomer en in de herfst is het leuk om te oogsten en de sappige vruchten op te eten. Fruit is lekker en gezond en wanneer het uit eigen tuin komt, is het vers van de boom helemaal lekker.

Keuze van de fruitboom

Er zijn vele soorten fruitbomen. Het eerste wat moet gebeuren is de keuze van de fruitboom. Niet alle soorten fruit zijn geschikt om in Nederland te kweken en niet alle grondsoorten zijn geschikt voor alle type fruitbomen.

Op een lekker warm plekje in de luwte van bijvoorbeeld een heg, kunnen bomen uit warmere streken, zoals de perzikenboom, geplant worden. Op een wat koudere plek zou een appelboom niet misstaan.

Keuze van het ras

Wanneer er gekozen is voor een soort fruitboom, moet er ook gekozen worden voor een ras. Er kan gekeken worden naar de vruchten die gegeven worden, wil men bijvoorbeeld stoofperen hebben of handperen, maar ook de grond en de standplaats is belangrijk. Ook de resistentie tegen ziektes en eventuele andere bomen die in de buurt staan kunnen meewegen in de beslissing welk ras er gekozen wordt.

Ga daarom niet over een nacht ijs met de keuze van een boom, maar bepaal van te voren goed wat de randvoorwaarden zijn.

Snoeien en verzorging van de fruitboom

Elke fruitboom heeft zijn eigen verzorging nodig. Sommige bomen willen graag jaarlijks bemest worden, andere bomen moeten helemaal niet bemest worden. Ook het snoeien is belangrijk. De perzikenboom bijvoorbeeld moet goed gesnoeid worden, anders sterft de boom binnen enkele jaren.

Het planten van een fruitboom

Het beste seizoen om een fruitboom te planten is het seizoen waarin de bomen in rust zijn. De fruitbomen kunnen het beste van begin november tot eind maart gepland worden. Alleen wanneer het vriest mogen de bomen niet aangeplant worden.

In het voorjaar mogen de bomen ook nog gepland worden. De bomen moeten dan wel voldoende water hebben om te kunnen wortelen. Geef de boom daarom na het planten elke dag voldoende water.

Bestuiving

Sommige fruitbomen zijn zelf bestuivend, dat houdt in dat de boom geen boom van een ander ras nodig heeft om vrucht te gaan dragen. Andere, niet zelf bestuivende, fruitbomen hebben een ander ras in de buurt nodig om vruchten te krijgen.

Let goed op bij de aankoop of de boom zelf bestuivend is of niet. Als de boom niet zelf bestuivend is, zoek dan goed uit welke bomen elkaar goed bestuiven. Niet alle rassen bestuiven elkaar goed.
Vijgenboom in de moestuin

Vijgenboom in de moestuin

Ten onrechte denken veel mensen dat een vijgenboom het niet goed doet in ons klimaat. Het is echter heel goed mogelijk om in ons klimaat zelf vijgen te kweken. Wanneer je een beschut plekje hebt met v…
Perzikboom in de moestuin

Perzikboom in de moestuin

Het is mogelijk om in ons klimaat zelf perziken te kweken. Wanneer je een beschut plekje hebt met veel zon, kan je een goede oogst krijgen. Er zijn echter twee problemen die je tegen kan komen als je…
Zoete kersenboom in de moestuin

Zoete kersenboom in de moestuin

Een kers is een heerlijke vrucht om te eten. Alhoewel de kers oorspronkelijk uit een warmer klimaat komt, zijn kersen goed te kweken in ons klimaat. Het is dan ook een leuke aanvulling aan de eetbare…
Perenboom in de moestuin

Perenboom in de moestuin

De peer is een heerlijke sappige vrucht. De perenboom is redelijk eenvoudig te houden in ons klimaat. De perenboom staat dan ook in vele Nederlandse tuinen. Niet alleen is de boom in de lente erg deco…
Walnotenboom in de moestuin

Walnotenboom in de moestuin

Van noten is bekend dat zij gezond zijn. En de walnoot zou de allergezondste noot zijn: de walnoot bevat veel goede voedingsstoffen, is vezelrijk en in vergelijking met andere noten heeft de walnoot d…
Pruimenboom in de moestuin

Pruimenboom in de moestuin

Sappige pruimen zijn er in verschillende kleuren en maten. Heerlijk om zo te eten of te verwerken recepten, zoals jam of taart. De lekkerste pruimen zijn natuurlijk vers geplukt van eigen boom. De pru…
Gepubliceerd door 4chevaux op 04-05-2015, laatst gewijzigd op 18-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties