4chevaux » Specials » Leesproblemen

Leesproblemen bij kinderen

Leesproblemen bij kinderen Sommige kinderen hebben moeite met leren lezen. Het leren lezen gaat bij hen niet vanzelf. Om de kinderen toch goed te leren lezen is het noodzakelijk om deze kinderen te helpen met hun problemen. Kinderen leren tot hun negende jaar nog erg snel. Het is dan ook zeer belangrijk om voor hun negende jaar de problemen aan te pakken.

Vicieuze cirkel

Veel kinderen met leesproblemen belanden in een vicieuze cirkel: Het lezen gaat niet vlot, kost veel energie waardoor het lezen niet (meer) leuk is om te doen. Hierdoor zullen kinderen met leesproblemen minder vaak zelf gaan lezen, waardoor ze minder oefening krijgen. Omdat ze minder oefening krijgen zal het lezen ook niet snel verbeteren.

Belangrijk is dat deze cirkel verbroken wordt. Verplicht lezen als huiswerk heeft geen zin omdat dit het leesplezier alleen maar meer verlaagt. Zitten-blijven heeft ook geen positief effect op de leesproblemen.

Zelfvertrouwen

Het is belangrijk dat zwakke lezers zelfvertrouwen krijgen. Zet daarom niet alle zwakke lezers in een groepje bij elkaar. Dit versterkt namelijk het beeld van een groepje "losers". Het is ook niet bemoedigend om naar het hakkelen van de andere zwakke lezers te luisteren. Het is beter om gemengde groepen te maken, zet goede lezers bij zwakke lezers. Zwakke lezers kunnen zich aan de goede lezers optrekken en zien dat het leuk is om te lezen.

Oorzaken van leesproblemen

Visuele handicap

Kinderen die niet goed kunnen zien, kunnen problemen krijgen met lezen. Kinderen die verziend zijn kunnen niet goed de letters in de boeken onderscheiden en daardoor moeilijk de woorden herkennen. Kinderen die bijziend zijn kunnen moeite hebben met het onderscheiden van letters op het bord waardoor ze de letters minder makkelijk hebben aangeleerd.

Handicap aan het gehoor

Kinderen die niet alles goed kunnen horen, kunnen problemen hebben met het onderscheiden van klanken. Voor hen kunnen de v en w hetzelfde klinken, of de s en de z. Dit bemoeilijkt het leren lezen.

Zwakke cognitieve ontwikkeling

Het kan ook zijn dat de lezer achter loopt op de ontwikkeling die van hem verwacht wordt. De leerling heeft meer tijd nodig om op het niveau te komen van de gemiddelde leerling.

Concentratieproblemen

Wanneer de leerling zich moeilijk kan concentreren, is het moeilijk om op een taak, het lezen te richten.

Leesmethode sluit niet aan

Het kan ook zijn dat de leesmethode niet aansluit bij de leerling. Zo zal een leerling die beelddenker is op een andere manier leren lezen dan een leerling die geen beelddenker is.

Slecht onderwijs

Wanneer een school geen goed leesonderwijs geeft, zal een leerling nooit goed leren lezen. Let daarom op bij de schoolkeuze hoe goed het leesonderwijs van de school bekend staat.

Algemene tips om het lezen te verbeteren

  • Laat kinderen boeken lezen die ze interessant vinden. Hierbij is het leesniveau niet van belang. Als een kind een boek interessant vindt, zal het kind gemotiveerd zijn om te lezen.
  • Lezen is lezen. Het maakt niet uit wat een kind leest, als het kind maar leest. Of het de achterkant van een pak melk is, een stripboek of de encyclopedie, oefening baart kunst.
  • Probeer het boek eens rechtop te zetten, gebruik bijvoorbeeld een kookboek-standaard.
  • Druk eens een tekst af op een gekleurde achtergrond. Soms hebben kinderen een hekel aan de witte achtergrond van een tekst.
  • Gebruik een leeslineaal om bij te laten wijzen.
Leesproblemen: zwak begrijpend lezen

Leesproblemen: zwak begrijpend lezen

Een zwak begrijpende lezer is een lezer die moeite heeft met het begrijpen van een gelezen tekst. Omdat onze maatschappij talig is, is het begrijpen van geschreven teksten zeer belangrijk. Er kunnen v…
Leesproblemen: radend lezen

Leesproblemen: radend lezen

Een radende lezer is een vlotte lezer die veel fouten maakt bij het lezen en deze zelf niet opmerkt. De lezer leest bijvoorbeeld een woord, maar vervangt het woord bij het lezen door een ander woord.…
Leesproblemen: spellend lezen

Leesproblemen: spellend lezen

De meeste lezers beginnen met lezen door woorden letter voor letter te spellen, te ‘hakken’ en te ‘plakken’. Dit is een van de fases waar een beginnende lezer doorheen moet om goed te leren lezen. Dez…
Leren automatiseren met Bloon

Leren automatiseren met Bloon

Op school moeten verschillende dingen uit het hoofd geleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het spellen van woorden. Niet alle woorden worden geschreven zoals ze klinken, deze woorden moeten uit het hoo…
Gepubliceerd door 4chevaux op 16-05-2015, laatst gewijzigd op 02-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClips, Pixabay
  • http://www.ikleerinbeelden.nl/op-school/beelddenken-basisschool/problemen-met-taal-dyslexie/moeite-met-lezen-dysgrafie/leesproblemen/